Kuchnia i gastronomia w Danii

Kiedy jedzenie najlepiej smakuje? Kiedy jest miłe towarzystwo, ciekawa rozmowa, pogodna atmosfera i oczywiście odpowiednie potrawy przygotowane z dobrych składników przez kucharzy z talentem i znajomością tradycji kulinarnych.

W kuchni duńskiej znajdziemy bardzo wiele znajomych elementów. Mięsa (szczególnie wieprzowina), ziemniaki, gotowane warzywa i sporo dań opartych na rybie. Nowością mogą okazać się jajka z fasolką po kopenhasku, bądź zupy na jabłecznej bazie. Z pewnością wielu zwolenników zdobędą frylkadele, a rolę idealnego deseru odegrają duńskie owsiane ciasteczka.

Dania dla smakosza

Video: Nowa kuchnia skandynawska

Duńczykom bardzo smakuje wieprzowina.Wieprzki trafiają na duńskie stoły w postaci kiełbas, boczku, kotletów mielonych i pieczeni wieprzowej ze skórką. Nawet chwile odpoczynku czy zabawy uprzyjemnia przekąska z wieprzka w postaci chrupiących pieczonych skwarek z wieprzowej skórki.

Duński akvavitDuński akvavit

Duński bekon, duńskie masło, duńskie piwo ...

 

Znamy najlepszą restauracje świata: To "Noma" w Kopenhadze

Największa na świecie kolekcja butelek z piwem